Cum se obtine NIE, Numarul de Identificare a Strainilor, in Spania

In dorinta de a veni in ajutorul persoanelor care au nevoie de informatii despre conditiile obtinerii Certificatului de Inregistrare in Registrul Cetatenilor UE (cunoscut ca Numar de Identificare a Strainilor -NIE-), cabinetul nostru de avocatura din Barcelona a realizat acest articol.
Cetatenilor unui Stat membru al Uniunii Europene, al unui Stat parte al Acordului Spatiului Economic European (Islanda, Lichtenstein si Norvegia) sau Elvetia, care opteaza pentru sederea in Spania, li se solicita indeplinirea unor conditii; conditii care variaza in functie de perioada de sedere. Daca aceasta perioada este inferioara a trei luni, este nevoie doar de posesia unui pasaport sau document de identitate in vigoare. (Buletin sau Carte de Identitate) Aceasta cerinta se aplica de asemenea si celorlalti membri ai familiei, chiar daca nu sunt nationali ai Statelor mentionate, cu conditia de a insoti sau de a se intalni cu un cetatean al acelor state, de a poseda un pasaport valabil si de a indeplini conditiile de intrare in Spania.

Daca acesti cetateni vor dori sa obtina rezidenta in Spania pentru o perioada superioara a trei luni, trebuie sa solicite Certificatul de Inregistrare al cetatenilor UE. Acestia sunt obligati sa solicite, in termenul de trei luni de la intrarea in Spania, inscrierea in Registrul Central pentru Straini (Registro Central de Extranjeros). Aceasta cerere se realizeaza la biroul pentru straini (Oficina de extranjeros) din orasul unde si-au stabit domiciliul, de unde o sa-si stabilieasca resedinta sau la comisariatul de politie corespunzator (tot din circumscriptia unde si-au stabilit domiciliul).
Impreuna cu aceasta cerere, solicitantul trebuie sa prezinte certificatul de inscriere in Registrul de evidenta a persoanelor (certificado de empadronamiento), pasaportul sau documentul national de identitate valabil si in vigoare si documentele care dovedesc indeplinirea formalitatilor care se expun mai jos.

NIE-numar-identificare-strainilor-spaniaIn acest sens, Ministerul de Interne spaniol solicita urmatoarele documente (in original si fotocopie; originalul se inapoiaza dupa examinarea acestuia de catre functionarul public) necesare eliberarii Numarului de Identificare a Strainilor -NIE:
Persoanele angajate trebuie sa prezinte o declaratie de angajare al angajatorului sau certificatul de angajare. Se admite si prezentarea contractului de munca inregistrat la Serviciul Public de Ocupare a Fortelor de Munca (Servicio Público de Empleo), sau documentul conform caruia petentul este inscris in registrul fortelor de munca, in cautarea unui loc de munca, primind un ajutor social, somaj sau oricare alt beneficiu economic (documentul de alta, o situación asimilada al alta, in limba spaniola) Nu sunt necesare aceste documente daca interesatul consimte controlul datelor respective de catre administratie in fisierele administratiilor publice ale Serviciilor Sociale (Tresorería General de la Seguridad Social).

In cazul muncitorilor pe cont propriu, acestia nu pot sa se inregistreze ca si autonomi (o forma de PFA in limba romana) daca nu dispun de NIE. Ei pot sa solicite un NIE provizoriu pentru a se inregistra ca PFA (autónomos), si pentru aceasta trebuie sa prezinte documente care sa demonstreze ca muncesc pe cont propriu. De exemplu se poate depune inregistrarea pe lista oficiala de activitati economice, document care sa ateste domiciliul unde se desfasoara activitatea, care poate fi solicitat la Registrul Comertului sau documentul prin care sunt inscrisi pe listele celor care sunt in cautarea unui loc de munca, de exemplu (alta o situación asimilada al alta, in limba spaniola). De asemenea se permite consimtamantul pentru controlul datelor din fisierele administratiilor publice ale Serviciilor Sociale (Tresorería General de la Seguridad Social) sau ale Agentiei Fiscale Nationale (Agencia Tributaria)

Persoanele care nu exercita o activitate profesionala in Spania, trebuie sa prezinte documentele care dovedesc posesia unei asigurari medicale private si disponibilitatea suficienta de resurse economice pentru sine si pentru membrii familiei sale, pentru a nu deveni o povara pentru asistenta sociala din Spania. Trebuie remarcat ca asigurarea medicala privata trebuie sa acopere aceleasi servicii de atentie sanitara ca si Sistemul National de Sanatate spaniol.
Dovedirea resurselor economice necesare se poate efectua prin orice proba admisa in drept (certificate bancare, titlu de propietate, cec bancar, etc.).

Elevii/studentii trebuie sa prezinte inmatricularea intr-un centru, public sau privat, recunoscut sau finantat de administratia educativa competenta, asigurarea medicala cu acoperire in Spania si mediile economice de care dispun pentru perioada de studii programata, pentru sine si pentru membrii familiei.
Membrii familiei nationalilor unui Stat membru UE, al unui Stat parte al Acordului Spatiului Economic European (Islanda, Lichtenstein si Norvegia) sau Elvetia trebuie sa prezinte documentele prin care sa demonstreze legaturile familiale cu respectivul national. Aceasta relatie se dovedeste prin certificatul de nastere (cand este vorba de copii), certificatul de casatorie (cand este vorba de soti) ori prin certificatul de concubinaj (in limba spaniola: pareja de hecho registrada en el Registro Civil).

Speram sa va fie de folos acest articol despre Numarul de Identificare a Strainilor -NIE.

Pentru mai multe informatii, echipa noastra de avocati romani din Barcelona va sta la dispozitie.

Trebuie doar sa sunati la 932006766 si sa solicitati ora in vederea unei consultatii juridice la sediul cabinetului nostru, cu unul dintre avocatii nostri specialisti.

by Marin Pasalodos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *