CE TREBUIE SA STITI DESPRE OBTINEREA CETATENIEI SPANIOLE

E cunoscut faptul ca cetatenii romani au o mare prezenta in Spania. Multi dintre ei si-au creat radacini in aceasta tara si se gandesc sa obtina cetatenia spaniola fara a renunta la cea romana. Trebuie stabilit ca acest lucru nu este posibil, deoarece statul spaniol nu accepta dubla cetatenie spaniola si romana, si pentru a obtine cetatenia spaniola, trebuie sa renunte la cea romana. In continuare, cabinetul nostru de avocati din Barcelona va explica modalitatile de obtinere a cetateniei spaniole.
Dubla cetatenie recunoaste persoanelor existenta unei legaturi cu doua state. Regula generala este ca, pentru obtinerea nationalitatii spaniole trebuie sa renunte la cetatenia preexistenta. Aceasta regula prevede si o exceptie. Este recunoscuta dubla cetatenie in Spania pentru cei care sunt originari din tari din America Latina, Andora, Filipine, Guineea Ecuatoriala sau Portugalia.

Nefiind Romania inclusa in aceasta lista, cetatenii romani care doresc sa obtina cetatenia spaniola, trebuie sa renunte la cea romana. Credem ca este oportun sa mentionam in acest articol modalitatile prin care se dobandeste cetatenia spaniola, pentru toti cei care sunt interesati.

Modalitatile prin care se dobandeste cetatenia spaniola

1) Au cetatenia spaniola cei care sunt spanioli de origine (articolul 17 din Codul Civil Spaniol). Acestia sunt:
a. Cei nascuti de tata sau mama spanioli
b. Cei nascuti in Spania de catre parinti straini, cand cel putin unul din parinti s-a nascut in Spania
c. Cei nascuti in Spania de catre parinti straini daca nu au nationalitate sau legea oricaruia dintre ei nu atribuie copilului o nationalitate
d. De asemenea, celor nascuti in Spania, al caror filiatie nu este determinata

2) Un alt mod de a obtine cetatenia este prin sederea in statul spaniol timp de zece ani, in mod legal, de forma continua si anterioara cererii (articolul 22 din Codul Civil).coperta pasaport spaniol
a. Acest termen este de cinci ani pentru cei care au obtinut statutul de refugiat
b. De doi ani pentru cei din America Latina, Andora, Filipine, Guineea Ecuatoriala, Portugalia sau cei de origina sefarda.
c. Se necesita doar un an de sedere pentru:
i. cei nascuti pe teritorul spaniol
ii. cei care nu au exercitat in mod corespunzator dreptul de a dobandi cetatenia prin alegere
iii. cei care au fost supusi in mod legal la tutela, asistenta parentala profesionala a unui cetatean sau institutie spaniola timp de doi ani consecutivi
iv. cei care la momentul depunerii cererii au un an de casatorie cu o persoana de nationalitate spaniola (si nu sunt despartiti legal sau de facto)
v. vaduva / vaduvul unui cetatean spaniol
vi. cei nascuti in afara Spaniei, al caror tata, mama, bunic sau bunica au fost spanioli, chiar daca s-au nascut in afara Spaniei

3) Nationalitatea prin act de naturalizare (articolul 21 din Codul Civil) se acorda prin Decretul Regal al Guvernului prin indeplinirea unor circumstante (motive ) exceptionale.

4) Nationalitatea prin posesie de stat (articolul 18 din Codul Civil) se obtine prin posesia si utilizarea nationalitatii spaniole timp de zece ani, de forma continua, cu buna-credinta si pe baza unui titlu inregistrat la Starea Civila. Nu se va pierde nationalitatea, chiar daca titlu inregistrat este anulat.

5) Obtinerea cetateniei prin optiune, permite strainilor care se afla in anumite situatii sa opteze pentru cetatenia spaniola (articolul 20 din Codul Civil). Au acest drept:

a. Cei care sunt sau au fost sub custodia unui spaniol
b. Cei a caror tata sau mama au fost spanioli ori s-au nascut in Spania
c. Cei a caror determinare a filiatiei, nasterii in Spania sau adoptiei de catre spanioli, are loc dupa implinirea varstei de 18 ani, in termenul de 2 ani din momentul determinarii filiatiei, nasterii sau adoptiei
Prin urmare, acei straini care nu au dreptul la o o dubla cetatenie, dar care doresc sa obtina cetatenia spaniola, trebuie sa urmeze oricare dintre aceste cinci modalitati stabilite de catre Codul Civil.

Ce spun clientii nostri

Suntem foarte multumiti de munca prestata a domnului avocat si al domnisoarei avocat (Marin&Pasalodos Abogados), de corectitudinea si perseverenta in activitatea pe care o desfasoara. Va dorim mult succes si sa ramaneti la fel de sarguinciosi ca si pana acum.

Cu mult respect
Familia Stefan Liviu si Ileana Sfredel

Vă rog, după cum am mai afirmat, mi-a făcut plăcere să cunosc o echipă tânără și ambițioasă , care mi-a oferit consultanta ori de câte ori am solicitat acest lucru . Amabilitatea și profesionalismul acestei echipe m-a determinat ca să o recomand și altor români din Spania.

Vă doresc multă sănătate și multă baftă în carieră!

Dumnezeu să ne fie alături !

Cu deosebit respect,
Edmund Leopad

Echipa cabinetului de avocatura din Barcelona







Raspundem tuturor intrebarilor dumneavoastra

Pentru a ne contacta va invitam sa ne sunati la numarul 932 006 766 sau sa ne scrieti un e-mail la adresa [email protected]
Contati pe profesionalismul si experienta echipei noastre de avocati, aflata la dispozitia dumneavoastra.

Adresa cabinetului de avocati din Barcelona

Cabinetul nostru de avocati specializati in Drept International Privat se afla in Barcelona, Rambla de Cataluña, 14, 3-3, 08007.
Orarul nostru de lucru este de luni pana vineri, de la 9 la 14 si de la 16 la 20. Va invitam sa ne contactati pentru a stabili o intalnire.

harta cu adresa cabinetului de avocati Marin Pasalodos din Barcelona Spania

by Marin Pasalodos

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *